MAMMA MAMMA MAMMA MAMMA


Så här på Mors dag, vad kan möjligtvis passa bättre än en kärleksförklaring till mamma? Den du!

Mamma, du är min sång och mitt hjärtas fröjd och glädje. Mitt skratt, min sol och vinden under mina vingar. Här kommer en repris (som inte är trist) av talet jag skrev till din 50-årsfest:

Mamma, nu är du 50 år. Eller förlåt, jag menar 20.. För du är ju ung mamma. Det är som mormor brukar säga "Hon är fortfarande som en liten flicka" eller som våra vänner säger när de ser dig "Vem är hon? Är det din syster eller?". Och visst är det så. Både att du ser ut som en flicka och vår syster. Kanske är det sant att man aldrig är äldre än man känner sig. Idag tror vi att du känner dig som 20. Det ser åtminstone ut så.

Det här talet kommer att bli ett slags tack-tal. Vi vill alla säga tack för en massa saker. Att du genom alla år sett oss, hjälpt oss, stått ut med oss, tröstat oss, skrattat med oss, låtit oss gråta i din famn.. Och det finns säkert fler här som vill säga samma sak till dig. Eftersom du är en så fantastiskt storhjärtad person som tar hand om alla som behöver dig.

Det kanske också är på sin plats att be om ursäkt för många år av nedskitande, försovningar och lathet. Det blev till slut alltid du som fick plocka undan disken, oroa dig för att vi inte skulle komma i tid till skolan eller skällde på oss för att vi inte orkade göra läxorna.

Idag, är vi "vuxna", men ändå så pass hjälplösa att vi förlitat oss till dig och pappa att skydda oss från allt ont i världen. Det kan väl bara vara därför som vi just nu alla tre har flyttat hem igen. Så, tack för att ni tar emot oss, trots att vi är vuxna människor som borde klara oss själva. Vi borde inte låna era pengar, eller äta upp er mat. Kanske kan ni någonstans inom er se att det är en sorts komplimang att vi kommer hem igen. Det är ju för att vi älskar er så in i helsike. Fast också för att vi är panka, lata och bekväma. Tre bortskämda kräk helt enkelt. Men vi hoppas att ni älskar oss ändå..

Hur som helst, vi vill säga tack för:
att du lärt oss att gå
att du matat oss när vi varit hungriga
alla god natt-sagor du läst för oss
alla promenader i skogen och blommor och fåglar du lärt oss namnen på
att du klappat på oss när vi kräkts
att du lärt oss leka
att du kramat oss när vi varit ledsna
och skällt på oss när vi gjort dig besviken
att du alltid säger bra saker när vi letar efter meningen med livet
alla missbildade smörknivar vi gjort i slöjden som du blivit glad för
att du fått oss att förstå att Astrid Lindgren och Gösta Ekman är bäst när det gäller klokhet och humor
att du fått oss att känna oss som underbara människor som världen bara väntar på att få lära känna

Det här talet var svårt att skriva, eftersom det egentligen bara finns en enda sak vi vill säga. Att du är världens bästa som vi är så otroligt tacksamma för att ha som mamma.

Så, tack så gränslöst för allt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0